Vape hjälpte min far att sluta röka tobakscigg

Att en Vape kunde hjälpa mig att äntligen bli kvitt mitt nikotinberoende är kunde jag aldrig tro. Men när jag lyckades så tänkte jag att jag måste få min käre far att prova det här också.

Min far har länge försökt att sluta röka

Han har provat allt, “cold-turkey” med mindre trevliga humörsvängningar som följd, han har provat tuggummin, plåster you name it. Ingenting fungerar, han säger alltid att han saknar själva “rökandet”.  Som före detta rökare så förstår jag honom verkligen, det är inte så konstigt. Att en stor del av beroendet är själva “rökandet” något som en vape simulerar relativt effektivt. Det kallas för ett taktilt beroende, det är nästan lite att likställa som ett tix. Där själva rörelsen eller akten är en del av beroendet.

I alla fall sagt och gjort jag och far gick ned till den lokala tobaksbutiken här i stan. För att köpa oss en vape. Vår lokala tobaksaffär har ett väldigt bra utbud på olika produkter och smaker, och efter att ha provat oss fram. Så fastnade min far för en smak som liknade hans favorit tobak. Och så fick vi välja nikotinstyrka efter noggranna instruktioner från butiksägaren.

Min plan var att börja någonstans

Jämförbart med vad han är van att röka, så jag kollade upp nikotin innehållet i hans favorit cigaretter. Och började därifrån. Stegvis vecka för vecka så trappade vi ner och ner tills efter bara ett par månader. Så rökte min far mer eller mindre nikotinfritt. Så nu återstod bara en sak, att testa att gå helt nikotinfri. Förut har detta varit ett stort problem med humörsvängningar och problem att kontrollera aptit osv…

Vape

Denna här gången var dock annorlunda. Och min teori är att utsättningen var mycket mjukare denna gången. Och framförallt så har han inte slutat “röka” han röker bara ingen nikotin längre. Vilket gör att beroendet är enbart taktilt och inte kemiskt längre. Resultatet är att min far bara plockar fram sin vape på kvällen. Eller helgen när han vill ha en lugn stund i fåtöljen när han läser en god bok.